
MERMER OCAKLARI
Ülkemizde bulunan mermer ocakları rezervleri bakımından son derece zengindir. Bu ocakların bulunduğu yerlerde açığa çıkan tarihi kalıntılardan anlaşılacağı üzere, bu topraklarda bizden önce var olan medeniyetlerin de bu asil taştan faydalandıkları belirlenmiştir. Özellikle Afyon bölgesinde açığa çıkan kazılarda Hitit medeniyetinin mermer işlemesi ve kullanımında çağın son derece ilerisinde olduğu görülmüştür.
İşte çağlar öncesinden bize miras kalan bu yeraltı zenginliğinin işletilmesi çok önemlidir. Bu ocaklar sayesinde elde edilen mermerin işlenerek kullanıma hazır hale getirilmesi sayesinde ülke ekonomisi ciddi destek görmektedir. Bu işletmeler aynı zamanda bulunduğu yörenin halkına iş imkanı sağlar. Doğal yaşam alanlarında bulunan ocakların çevre ile uyumlu ve zarar vermeyecek şekilde işletilmesine dikkat edilmeli, çalışanların güvenliğini sağlayacak tüm tedbirler alınmalıdır.
Mermer Çeşitleri
Ülkemizin çeşitli ocaklarında her kalite ve türden mermer elde edilebilmektedir. Bunlar genel olarak belli başlı isimlerle sınıflandırılmış ve bu isimler sayesinde aranılır hale gelmiştir.
Kritalin kalker(mermer), kalker traverten, traverten oluşumlu kalker(oniks mermeri) ve granit, diyabaz, serpentin gibi türler özellikle dünya pazarlarında büyük ilgi görmektedir. Ülkemizin jeopolitik yapısı mermer oluşumu için son derece uygundur. Bu yapı sayesinde tek tip mermer üretmekle kalmayıp çok zengin bir seçenek yelpazesi içinde üretim yapılmaktadır. Yapılan uluslararası bir araştırmaya göre dünyadaki mermer rezervlerinin % 40’ nın ülkemizde olduğu tespit edilmiştir. Bu ciddi bir orandır ve doğru işletildiği takdirde ülke ekonomisine çok daha büyük katkısı olacaktır.
Mermer Kullanım Alanları
Geçmişten günümüze varıncaya dek mermer kullanımı farklı evrelerden geçmiştir. Özellikle antik çağlarda sanat üretimi ve süs eşyası olarak değerlendirildiğini, o döneme ait kalıntılardan anlıyoruz.
Zaman geçtikçe, özellikle geçtiğimiz yüzyılda başlayan sanayileşme sonrası mermerin kullanım alanlarında yaygınlaşma başlamıştır. Elde edilen mermerin birçok alanda kullanılması için gerekli teknolojik gelişmeler sayesinde mermer masadan sehpaya, süs ve vitrin eşyalarından merdiven basamaklarına kadar yaşam alanlarımızdaki yerini almıştır.
Bu yaygın kullanım tercihinde son derece sağlam ve uzun ömürlü olması yanında, bulunduğu ortama kattığı zerafet ve şıklık da önemlidir. Kolay temizlenir olması, pas ve kir tutmaması diğer özellikleri arasında sayılabilir.
Bu özellikleri sayesinde mermer, nasıl ki antik çağlardan günümüze kadar çeşitli evrelerden geçerek gelmişse, ileriki yıllarda çok daha fazla tercih edileceği açıktır.